Támogatóink


GE Hungary Kft.
  
E.ON
  
Oberbank
  
Netta Kft.
  
DDC
  
OWI
  
Janoplan
  
Printec BB
  
Varga és Ignácz
  
Elvitech
  
Villtek
  
Mila-Tex
  
MT Displays
  
Gyümölcskert
  
Precíz Cargo
  
Tridens
  
6x6 Trans Kft.
  
FABAK
  
Konzultax
  
Varga Szárnyas
  
Kanizsa Tempo Sped Kft.
  
Kodguru
  
West Hidraulik
  
Provital Bt.
  
NOVAMAG
  
Sponzor Tours
  
Du-So Line Kft.
  
Napfény Hotel Zalakaros
  
Grémáré
  
Metál Légtechnika
  
YNET Számítástechnika
  
Magyar Kézilabda Szövetség
  
Nagykanizsa város honlapja
  
Nagykanizsai Izzó Sportegyesület

2015-ben ünnepelte 50. születésnapját a Nagykanizsai Izzó Sportegyesülete.

A kézilabdázás rendkívül élvezetes, látványos, eseményekben, gólokban gazdag és izgalmakban bővelkedő, ma már a labdarúgást követő legnépszerűbb sportág, 1950-ben kezdte meg térhódítását Nagykanizsán, a dél-zalai városban. A fiatalok, főként az ipari iskola, a gimnázium, a gépipari, olajipari-vegyipari technikum fiú hallgatói jeleskedtek a sportág kezdeti fejlesztésében. Ennek során rendszeressé váltak a nagy népszerűségnek örvendő osztálybajnokságok, az iskolák közötti évfolyam-bajnokságok, versenyek, iskola-válogatottak találkozói és a városi középiskolai bajnokságok.

Városunkban évekkel ezelőtt dr. Petrányi István, az akkori Agronómiai Főiskola igazgatója, olyan kiváló szakemberek közreműködésével, mint Borsfai Géza, Russay Olivér, Uzsoki László és Fekete Zoltán teremtette meg a kézilabda alapjait. Közel két évtizeden át az NB II-ben, illetve az NB I/B-ben jeleskedtek kanizsai kézilabdázóink, akik közül elsőként a Nagykanizsai Olajbányász SE női csapata biztosított élvonalbeli szereplést. Ők 2 évi működés után búcsúztak, de aztán jött a minőségi váltás a férfiaknál.

A főiskolai sportra épített Nagykanizsai Gazdász SE férfi csapata 1969-ben, a női 1971-ben kapcsolódott be a megyei bajnokágba és ez a tény meghatározó fontossággal bírt a város minőségi kézilabdasportjában. Pár év alatt jött is a siker, bemutatkoztak az NB II-ben, majd az NB I/B-ben is.

Nagykanizsán a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban, - később a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem, Agronómiai Főiskolai Kar - 1969-ben alapították meg a Gazdász Sportegyesületet, amelynek keretében ekkor hozták létre a férfi kézilabda szakosztályt, amelynek csapata nyomban bekapcsolódott a megyei bajnokságba. Az együttes Russay Olivér testnevelő tanárnak, a tapasztalt szakvezetőnek az irányításával dolgozott, amely az első két évben egyaránt megyei második helyezett, majd 1971-ben megnyerték a bajnokságot, de az osztályozón nem jártak sikerrel. Tiszaföldvár jutott az NB II-be, mint csoportgyőztes. Egy évvel később, a nagy küzdelemben, a zalaegerszegi Honvéd Katona SE-vel szemben kiharcolt megyei elsőség után, már remekeltek a kanizsai férfiak, akik az 1972 őszén sorra került osztályozón veretlenül harcolták ki az NB II-es szereplést jelentő csoportelsőséget s ezzel elsőként biztosítottak minőségi szereplést Nagykanizsa városnak, a férfiak mezőnyében. A gyors siker, a négy bajnoki évad után elért kimagasló eredmény, a Nemzeti Bajnokságba (NB) való kanizsai bekapcsolódás meghatározó fontossággal bírt a város minőségi kézilabdasportjában.

A Gazdász SE női csapatát 1971 márciusában alakították meg és az első megyei bajnokságban (1971-ben) már bronzérmesek, majd egy évvel később nagy fölénnyel nyertek aranyérmet a megyei bajnokságban a fiatal edző, Uzsoki László vezetésével. A fiatal csapatnak azonban az osztályozón nem sikerült az NB II-es szereplést kiharcolni, mivel csoportjukban (hat csoport volt összesen) a második helyen végeztek. Ám, a Pécsi Vörös Meteor visszalépése nyomán a kanizsai csapatot besorolták a megüresedett helyre, akik 1973-ban a férfi csapattal együtt az NB II. Nyugati csoportjába kezdték meg minőségi szereplésüket.

A nagykanizsai csapatok gyorsan az érdeklődés középpontjába kerültek, s közülük a nők azzal a bravúrral robbantak be az országos eredmények sorába, hogy megyei felnőtt bajnokcsapatként, egy sikertelen osztályozó után jutottak be 1972-ben az Országos Ifjúsági Kupa hatos döntőjébe, ahol bronzérmet szereztek. No, az első NB II-es évben, Fekete Zoltán edző irányításával már bizonyítottak is a Gazdász SE lányai, akik újoncként szereztek ezüstérmet. Sőt, egy évvel később már bajnokságot nyertek az NB II. Nyugati csoportjában s így 1974-ben már az akkor még egycsoportos NB I/B-ben rajtoltak. Emlékeztetőleg: a csapat 1971-ben alakult!

A női csapat 14 bajnoki éve során kilenc évet töltött az NB I/B-ben, ahol háromszor is bronzérmet szereztek, míg öt évet az NB II-ben töltöttek. A játékosok közül az ifjúsági és utánpótlás válogatottban szerepelt: Novaszell Katalin, ifjúsági válogatott volt Nyerges Ágnes, Weisz Magdolna, Turkalya Katalin, László Andrea.

A férfi csapat a 14 NB-s bajnoki évből hat évet az NB I/B-ben (legjobb helyezésük holtversenyben az ötödikkel, hetedik hely), míg összesen 8 éven át az NB II-ben küzdöttek a bajnoki pontokért. A játékosok közül Németh Gábor volt ifjúsági válogatott.

A főiskola megszűnése után a gazdászoktól az „olajosokhoz”, a Nagykanizsai Olajbányász SE-hez került a gárda. Innen anyagi okokból kerültünk el, de szerencsére jött egy segítőtárs. A helyi Tungsram lett a mentőangyal, amely 1987-ben vette át a csapatot. Megkezdődött a lámpagyári korszak, zöld utat kapott a kézilabda. Kétszer is szövetkeztünk a Fortunával, és 1988-ban, majd 1 évvel később is besorolást nyertünk az akkor még egycsoportos NB I/B-be. A fordulatot a harmadik, már átszervezett második vonal őszi idénye hozta, amikor munkához látott a Musits Ferenc szakosztályelnök vezette team, köztük Jéki Zoltán vezetőedzővel, aki 2 évvel korábban az „olajos-nőket” vitte fel az NB I-be.

A Tungi az 1990/91-es bajnokság tavaszi sorozatát remekül zárta, az összeforrt csapat 13 találkozóból 12-t megnyert, ezzel megszerezve első ezüstérmét a zalai sportnak. A vezetők már ekkor kitűzték a célt: irány az NB I! Az erősítéseknek is köszönhetően az együttes az őszt is pontveszteség nélkül zárta, már akkor is kiemelkedve ezzel a mezőnyből.

A következő évben a csapat bekerült az NB1/B-be, melyet az 1991/92-es bajnoki idényben veretlenül nyertek meg, aminek köszönhetően egy évvel később, az 1992/93-as bajnokságban már az NB I-ben indulhattak el, első Zala megyei NB I-es férfi csapatként.

A gárda legjobb helyezése, az NB I-es bajnokság 7. pozíciója. Válogatott játékosokat is adott a klub Kálóczy László, Brenner László és Szergej Kuzmicsov személyében. 1992-ben, 1993-ban, és 1994-ben elnyerte Nagykanizsa város „Legjobb felnőtt csapata” címét. A csapatot, annak vezetőit, játékosait nagy szeretet és elismerés övezte, akik kiemelkedő helytállással hívták fel magukra a figyelmet. A közönség űzte hajtotta a kedvenceket, s nem egyszer segítették át őket a holtponton.

1995-re, egyben a negyedik NB I-es évadra, az anyagi helyzet sajnálatos módon szűkössé vált, játékosaink csak várakoztak és bizakodtak a folytatásban. A helyzet romlását a bajnoki helyezések romlása is szemléltette. Az 1994/95-ös bajnokságban 9. helyezett, az 1995/96-os szezonban már 12. lett a csapat.

1998-ban már Nagykanizsai Izzó SE néven egy osztállyal lejjebb, az NB I/B-ben szerepeltünk, az 1999/2000-es szezont pedig már az NB II-ben kezdtük meg, ahol, azóta is harcolunk, zsebünkben 2 darab második (2000/01, 2010/11), és 2 darab harmadik (2007/08, 2008/09) helyezéssel.

A sportág fejlődésében, a szakmai munka végzésében alapvető tevékenységet töltöttek be a csapatoknál dolgozó edzők, akik közül több éven át sikeres munkát végzett Russay Olivér, Uzsoki László, Boros László, Marczinka Csaba a férfi NB-s csapatoknál, Fekete Zoltán, Cséplő László a női NB-s csapatoknál. Az utánpótlás-nevelésben olyan nagyszerű edzők biztosították a háttérbázis, mint Russay Olivér, Uzsoki László, Borsy Péter, Brenner Árpád, Cséplő László, akik tanítványaikkal, saját nevelésű játékosokkal erősítették, illetve erősítik az "olajos" kézilabdasportot.

A dél-zalai városban jól tudták és tudják is, hogy csak a saját utánpótlásra támaszkodva lehet kellő eredményt elérni, ahol nincs más járható út csak az utánpótlással való tervszerű és szervezett foglalkozás, a minőségi csapatok háttér bázisának helyi kialakítása. Megfelelő szervezeti és szakmai munkával, töretlen lendülettel dolgozva, s a kellő városi összefogást kialakítva újból elérhetővé válhat, hogy a kézilabdasportban kiemelkedő eredményeket érjen el a sportág Nagykanizsán. Mind a női, mind a férfi csapatnál kiváló játékosok egész sora nevelődött ki, akik nagy sikereket biztosítottak a kanizsai kézilabdasportnak, majd Nagykanizsáról elkerülve az élvonalban bizonyították képességüket.

A női játékosok közül az NB I-ben szerepelt Czerbusz Ibolya, Ábrahám Zsuzsanna, László és Turkalya Katalin, de rajtuk kívül ugyancsak NB I-es játékot nyújtott a kapus Borda Irén, Gaál Jolán, és Sulyokné-Szalai Katalin, a mezőnyjátékos Szöllősiné-Novaszell Katalin, Feketéné-Kaszás Ilona, Vén Erzsébet, Gódor Margit, Szlobodáné-Simon Hajnalka, Takácsné-Daróczi Ildikó, Cséplőné-Nyerges Ágnes, Kálóczyné-Weisz Magdolna és Dávidné-Hári Irén.

A Nagykanizsáról elkerült férfi játékosok közül az NB I-ben és a magyar felnőtt válogatottban szerepelt a kapus Kovacsics Miklós (Olimpiai 4. Helyezett), a beállós Bugyi-Barabás János és az átlövő Takács Ferenc. Élvonalbeli játékos lett Taskó Imre, Szöllősi József, Péter Béla, Iványi László, Iftsits József, de bármelyik NB I-es csapat örömmel fogadta volna Kálóczy Lászlót és Somogyi Józsefet, vagy a mezőnyjátékosok közül Csalami Andrást, Varga Józsefet, Szűcs Lászlót, Prókay Károlyt, Czimmer Tamást, Cséplő Lászlót, Szarvák-Dávid Sándort.

A 14 NB-s bajnoki évadban a női csapat különösen a bajnoki küzdelmekben tűntek ki, a férfi gárda inkább az MNK mérkőzéssorozatában jeleskedett. A csapatok közül a nők képesek lehettek volna a nagy bravúrra, az NB I-es szereplés kiharcolására is, de alapvetően a belső körülmények, az akarategység hiánya fosztotta meg Nagykanizsát az élvonalbeli szerepléstől.

A Nagykanizsán kibontakozott utánpótlás-nevelés eredményességét jelzi, hogy a különböző korosztályos csapatok legjobbjai szép fejlődést értek el az úttörőtől kezdve egészen a közvetlen NB-s csapatok utánpótlásáig.  Szembetűnő, hogy az NB I/B-be visszakerült női csapat 70 %-át, serdülő és ifjúsági, sajátnevelésű játékosok alkották, amelyben helyet követelt magának a 13 (!) éves Siti Beáta és a 14 (!) éves Németh Helga.

A női csapat történelmének fontos láncszeme Siti Beáta testvére, Eszter, valamint Mátyás Auguszta is. Mindnyájan nagykanizsai gyökerűek, és a nagykanizsai kézilabdacsapatból elindulva értek el szebbnél szebb eredményeket. Siti Eszter például a magyar válogatott színeiben Európa-bajnokságot nyert, illetve világbajnoki ezüstérmes lett. Auguszta 5-ször lehetett az NB I gólkirálya (1991, 1992, 2002, 2004, 2005), valamint Siti Beátával együtt részt vett az 1996-os Atlantai olimpián, ahol a női kézilabda válogatott bronzérmet szerzett.

Az eltelt időszak sikereit nem könnyű összefoglalni néhány mondatban mégis úgy érzem, hogy álszerénység lenne szó nélkül elmenni mellettük: az elmúlt évtizedekben egyesületünk tagjai által elért eredmények bizonyítékai a mai napig hirdetik dicsőségünket. Úgy gondolom, büszkék lehetünk az elődök remek munkájára, szaktudására és természetesen kiváló sportolóinkra.

Céljaink, törekvéseink a jövőben sem változnak, szeretnénk meghatározó sportegyesületként működni és sikereket elérni.

Nagykanizsai Izzó SE vezetőség


 

<<              >>

 H   K  Sze Cs   P  Szo  V 
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31